Vad gör jag om hunden inte äter?

28.02.2024

Krasst svar: Laborera och förhandla inte. Det låter hårt, men faktum är att alla (människor som djur) ibland har sviktande aptit och det ska väldigt mycket till för att en i övrigt frisk individ ska svälta ihjäl. 

Visst finns det åkommor som gör att hunden inte kan/vill äta, och upplever man att hundens allmäntillstånd är påverkat ska man självklart kolla upp det. Titta in i munnen så att det inte sitter en pinne eller ett ben i gommen eller annat skräp mellan tänderna (vissa hundar är tåliga och de kan gå många dagar utan att klaga), lys med mobilen ner i svalget så det inte är inflammerat och lukta om andedräkten förändrats (utöver den doft av järn som kan drabba vissa valpar när de byter tänder). Har hunden feber eller minskar uppenbart i vikt så kontakta veterinär. 

Men... övriga 99% av hundarna som matvägrar har faktiskt helt enkelt bara lite mindre matlust under en period. Det kan vara en valp som ömsar tänder eller blivit unghund och fått andra hormoner i kroppen, en tik runt löp, en hanhund som påverkas av löptikar. Det kan vara för varmt ute, för kallt ute, eller åska i luften som hunden känner av. Hunden kan ha en liten infektion i kroppen (hundar kan också bli hängiga, lite förkylda eller flunsiga osv). Det kanske har blivit för mycket träning de senaste dagarna, eller hunden är tvärtom understimulerad osv osv. Gör man då en stor sak av det, blir matsituationen ofta stressande för både hund och ägare och man utvecklar en negativ spiral. Hunden märker att husse och matte tittar konstigt på den när den närmar sig matskålen (ska hunden äta idag?) och den blir misstänksam (har husse/matte gömt beska avmaskningspiller i fodret igen? Har jag gjort något fel? Förväntas jag göra något eller varför glor de sådär?). Man kanske börjar blötlägga torrfodret med en tanke om att hunden tycker det är för hårt? Man värmer maten i mikron för att den ska smaka mer? Kryddar med lite grädde? Köttsaft? Byter matskål ifall hunden tycker det är för höga/låga kanter på den? Till slut byter man foder helt i hopp om att något annat ska vara godare?

Allt detta förvärrar bara matsituationen för hunden. Tillslut förvandlas varje naturlig hungerkänsla till osäkerhet och stress - Hur kommer maten se ut och smaka idag? Kommer den serveras varm eller kall? I vilken matskål hittar jag maten? osv osv. Om man har riktig otur kan detta leda till det som man från början oroade sig för, nämligen att hunden utvecklar stressmage och känslig tarm som på riktigt kräver specialfoder...

Och, om man lyckligtvis inte har en hund som är så stresskänslig, kan man istället få ett annat problem: nämligen att hunden börjar "förhandla". Hundar har naturligtvis inga baktankar i mänsklig mening, men ändå kan man genom att själv vara osäker hamna i en situation då hunden matvägrar "i väntan på ett bättre erbjudande". Med samma utveckling som jag beskrev ovan, riskerar man att få en hund som första veckan blir glatt överraskad när matte blötlägger torrfodret, nästa vecka inväntar den extra gräddklicken och snart vägrar den äta om maten inte serveras i favoritskålen mikrad till exakt 19,2⁰ 

Så, vad ska man då göra när hunden inte äter? Som sagt kolla allmäntillståndet först. Sedan tar man helt enkelt ett djupt andetag och påminner sig själv om att det foder jag valt till min hund är valt med omsorg. Hunden åt det igår och kommer äta det imorgon också, bara jag inte stressar upp oss båda. Vill man att hunden ska ha en särskild matplats, så ställer fram maten precis som man brukar och beter sig precis som man brukar. Känner man själv att man är stressad kanske man kan vända ryggen till (handdiska lite om matplatsen är i köket?) eller gå ut ur rummet (om hunden klarar att vara ensam så den inte prioriterar flocken före att äta?) osv. Så ger man hunden 10-15 minuter till att äta i lugn och ro. Den mat som hunden sedan inte ätit upp tar man bort Helt. Inte bara ställer upp den på köksbänken osv, utan All doft och association ska bort. Låter man skålen stå kvar lär sig hunden att "jag behöver inte äta nu, jag kan komma tillbaka om en kvart och nagga lite till i kanten". Doften, även om maten står på bänken, gör att hunden blir avtrubbad inför hungerreflexen. (Möjligen plasta in blötfodret och ställ in i kylen). 

Därmed är matstunden slut och ny chans att äta kommer inte på åtminstone en timme eller två. Om man inte är lika noga med Var hunden äter, och har torrfoder, kan man med fördel fylla sina egna fickor med hundmat och sedan portionera ut det under dagen. Använd det som belöning vid träning, gör ett fodersök på gräsmattan (släng ut en näve och låt hunden nosa sig fram), göm en liten hög bakom gardinen osv. osv. På så sätt förknippar hunden maten med något roligt och den blir mer åtråvärd. Detta är också ett bra sätt att introducera nytt foder till en kinkig hund, om du verkligen bestämt dig för att byta. Genom att först använda det som belöning och berikning blir det extra åtråvärt, och vem vill sedan inte mumsa i sig en hel skål "godis" när man hittar det på matplatsen?