Varför certifiering?

Ett problem vi har inom hundbranschen idag, och som alla faktiskt inte känner till, är att marknaden i stora delar är helt oreglerad!

Det innebär i princip att vem som helst har rätt att föda upp och sälja hundar, sälja hundprodukter och tjänster, kalla sig hundcoach, hundtränare, hundinstruktör, hundpsykolog, hundfrisör osv. Sedan är det upp till dig som kund att själv avgöra om personen du anlitar är tillförlitlig och seriös. Ofta hamnar man rätt, men det finns också en överhängande risk att man hamnar helt fel och anlitar någon som faktiskt åsamkar hunden fysisk och mental skada för lång tid framöver. 

För att motverka detta finns ett antal organisationer med mer "tyngd" än andra. När det kommer till avel och uppfödning har vi Svenska Kennelklubben (SKK) och i viss mån Svenska Brukshundklubben (SBK). Även när det gäller träning, framförallt i bruksgrenarna men även bredare, anser jag att SBK ofta är tillförlitliga. 

När det kommer till den stora, privata marknaden finns Sveriges Hundföretagare, hundorganisation som sedan 1983 arbetar för att garantera kompetens och kvalitet inom branschen. Detta gör de genom att certifiera en rad yrkesgrupper och dela ut det sk H-märket till företag som uppfyller deras krav.

Bla förbinder sig medlemmarna att "arbeta på ett modernt och evidensbaserat sätt", dvs att både träning och hundhållning i stort ska bygga på uppdaterad forskning. Av förklarliga skäl skiljer sig sedan de specifika kraven utifrån vilken yrkeskategori det gäller, men som hundinstruktör (det jag utbildar mig till) har man en rad kriterier att uppfylla.  

Några av dessa är:

Minst 130 timmar dokumenterad utbildning av lärare med särskild kompetens i respektive ämne, varav minst 20% handled utbildning med lärare på plats. (Notera att vem som helst kan titulera sig tex "diplomerad hundinstruktör" bara man gått en kort online-kurs anordnad av någon helt utan särskild kompetens).

Minst 30 timmar praktiskt hemarbete med privatträningar och kurser, coachade av lärare på distans. Godkända skriftliga hemarbeten, samt ha uppnått kriterier för godkänd teoretisk- och praktisk kunskap

Ett urval av de ämnen som ska ingå i utbildningen är: 

Tillämpad beteendeanalys (TBA), Etologi, raskunskap, antrozoologi, hundspråk, hundens ontogeni och åldrande, berikning och aktivering, förebyggande av problembeteenden, stressymptom och åtgärder, djurskyddslagstiftning, vanliga sjukdomar och enklare friskvård, första hjälpen för hund, smittspridning och smittskydd, professionellt kundbemötande och företagande. 

Ett viktigt åtagande man har som certifierad av Sveriges Hundföretagare, är att följa LIMA-guiden. LIMA står för "Least Intrusive, Minimally Aversive" och innebär att man i varje situation "ska använda den minst integritetskränkande och aversiva (fysiskt eller psykiskt obehagliga), men samtidigt effektiva, proceduren i all interaktion med hundar". Det betyder att vi i möjligaste mån arbetar med "mjuka metoder" och "positiv förstärkning", även om dessa båda begrepp på senare tid ofta både omtolkats och feltolkats till oigenkännlighet.

Efter detta brandtal, vill jag dock vara tydlig med att jag själv ännu inte uppnått H-märkning, utan understryka att det än så länge "bara" är mitt mål och den grund på vilken min pågående utbildning vilar.